5 vragen over de McDonald’s in Koksijde

  • Geschreven door Fre Devos op maandag 17 september 2012
  • Al 9 reacties

De komst van de McDonald’s naar onze gemeente is een hot item. De ene reageert dolenthousiast, de andere is helemaal tegen. Tegelijk circuleren flink wat misverstanden rond locatie en aanpak. Vandaar 5 korte vragen en 5 glasheldere antwoorden.

1. Komt er een McDonald’s in Koksijde?

Ja. De vestiging komt op het rondpunt Zeepanne, in de voormalige Jeans Gallery. Qua parking heeft McDonald’s een deal met de Carrefour, dus de wagens zullen daar mogen parkeren. Er komt ook een Mac Drive bij (= drive-in).

2. Heeft Koksijde de fastfoodketen aangetrokken?

Ja en neen. Eind vorig jaar kreeg ik de Development Manager van McDonalds op bezoek, als schepen van lokale economie. Tijdens dat gesprek werd duidelijk dat McDonald’s zijn pijlen op Koksijde gericht had. Ze waren niet geïnteresseerd in een centrale locatie, maar eerder in een invalsweg omdat er absoluut een drive-in moest komen bij de vestiging. Dit voorjaar hadden de burgemeester en ikzelf opnieuw contact met dezelfde persoon. Toen bleek dat McDonald’s een huurovereenkomst was aangegaan met de eigenaars van het voormalige “Jeans Gallery”-pand. Dus hebben wij Mc Donald’s niet aangetrokken. Maar we hebben ze ook geen duimbreed in de weg gelegd. We zien er nauwgezet op toe dat de verkeersveiligheid aldaar behouden blijft. Een McDonald’s met drive-in zal hoe dan ook een extra-trafiek genereren. Bij de toekenning van de bouwvergunning hebben we ook gezorgd dat alles stijlvol bleef. Dit rondpunt is tenslotte een belangrijke inkomstpoort van onze gemeente, en we wilden niet dat de McDonald’s hier al te schreeuwerige reclame’s plaatste en zo. Dat zit ondertussen snor.

3. Zal dit een weerslag hebben op plaatselijke economie?

Ik vermoed dat de snack-branche in onze regio dit lichtjes zal voelen. Kan niet anders. Maar ook dit is de vrijemarkteconomie. Iedereen heeft het recht om een zaak op te starten, zolang aan alle reglementen en wettelijke verplichtingen wordt voldaan. Wat hier het geval is. Dit is ook Koksijde. We willen hier geen slaapstad. We willen een bruisende gemeente. We hebben nu zoveel troeven bij, van Casino tot Golf. Het is logisch dat de privé volgt. Het is begonnen met een cinema, nu een McDonald’s, wie weet wat er nog volgt. Ik ben wel blij dat onze handelscentra gevrijwaard blijven van multinationals. Dat komt vooral door onze reglementering rond oppervlaktebeperking. Dat zou pas echte concurrentie zijn voor onze plaatselijke boetieken.

4. Is Koksijde stilaan stad aan het worden?

Neen. ’t Is niet omdat er een McDonald’s komt, dat onze gemeente verstedelijkt. Dat wil ik ook niet! Koksijde is een prachtige gemeente met vele gezichten en met heel veel natuur. En dat moet altijd zo blijven. Dat zàl altijd zo blijven.

5. Wanneer gaat McDonalds Koksijde open?

De verbouwingwerken starten weldra. Het is immers de bedoeling dat de vestiging haar deuren opent tegen de Kerstvakantie.

Reacties

inge beernaert

inge beernaert schreef 6 jaar geleden

Paulien

Paulien schreef 6 jaar geleden

Kom de McDonalds er nu eigenlijk ?

En wanneer komt hij ?

Fre

Fre schreef 6 jaar geleden

Dag Paulien,

Ja, die komt er. Aanvankelijk wilden ze opstarten nog tegen deze Kerstvakantie. Maar ik zag weinig beweging, dus is het nu wel duidelijk dat dit niet haalbaar zal zijn.

Groeten,

Fre.

Paulien

Paulien schreef 6 jaar geleden

Dankuwel voor de inlichting ! :)

julie

julie schreef 6 jaar geleden

We zijn inmiddels februari, komt er nog een mc donalds of zijn de plannen gewijzigd?

Fre schreef 6 jaar geleden

Hallo,

Ik vernam dat het project flink wat achterstand heeft, maar dat het wel degelijk doorgaat. Een concrete datum konden ze mij niet geven.

Groet,

Fre.

julie

julie schreef 6 jaar geleden

Bedankt :)

pauline b

pauline b schreef 5 jaar geleden

Hoe zou ik mcdonalds koksijde kunnen contacteren i.v.m. hun tewerkstelling? Op hun website is niets te vinden over het nieuwe restaurant in koksijde.

Fre schreef 5 jaar geleden

Daarvoor is het nog te vroeg, hoor...

Reageer