Het Koksijdse belastingssysteem in 20 zinnen

 

And I quote! “De inwoners van onze gemeente worden belast op hun vermogen en niet op hun arbeid. Daar mogen we best trots op zijn.” We verklaren nader!

 

In Koksijde betaal je helemaal géén aanvullende personenbelastingen. Da's vrij uniek in ons land. De aanvullende personenbelastingen zijn eigenlijk een bepaald percentage van je belastingen dat wordt doorgestort naar de gemeente waar je woont. Dit kan tot 9% oplopen. In Koksijde, Knokke en De Panne is dat 0,0 %. Het behoud van die 0% prijkt niet toevallig bovenaan het verkiezingsprogramma van de Lijst Burgemeester. Omdat het een goede deal is voor élke inwoner.

Onze gemeente haalt daarentegen haar inkomsten voor het overgrote deel uit het vermogen. Met name de onroerende voorheffing: een jaarlijkse belasting die berekend wordt op het geïndexeerde kadastraal inkomen van onroerende goederen (gronden en gebouwen).

Simpelweg gezegd: het geld wordt gehaald daar waar het zit. Wie geen eigendom heeft, betaalt dus geen gemeentebelasting (behalve dan bepaalde retributies zoals milieutaksen en zo). Een heel sociale manier van belasten.

Tot slot ook nog een woordje over de taksen op tweedeverblijven. Die zijn goed voor zowat de helft van al onze belastingsinkomsten! Kortweg: onze inwoners draaien niet alleen op voor de belastingen. Een heel groot deel wordt bijgedragen door onze tweedeverblijvers. Deze manier van belasten lijkt mij absoluut de beste.

  

Als je deze blogpost interessant vond, lees dan zeker ook deze: “De Koksijdse schuldenlast genuanceerd”

Reageer