Wablief? Koksijde hoogste schuld per inwoner?

  • Geschreven door Fre Devos op maandag 19 maart 2012
  • Al 3 reacties

Uit een HLN-enquete blijkt dat onze gemeente de hoogste schuld per inwoner heeft. Precies 5.334,64 euro per inwoner. Ferm. En toch wordt Koksijde nog steeds een belastingsparadijs genoemd. Toegegeven: klinkt raar allemaal. Dus hier een woordje uitleg. Kort en simpel.

1. De tweedeverblijver zorgt voor meer dan de helft van onze inkomsten, maar wordt niet in de statistieken betrokken

Eerst dit: statistieken liegen niet. Feit is wel dat de cijfers van kustgemeenten eigenlijk anders moeten worden geïnterpreteerd. Aan zee draaien niet enkel de eigen inwoners op voor de belastingen. Ook tweedeverblijvers "helpen" meebetalen: zij zorgen voor goed de helft van onze inkomsten! Maar in de statistieken wordt de totale schuld gedeeld door de eigen inwoners. Eigenlijk zou je die tweedeverblijvers moeten bijrekenen. En dan zakt die schuld per inwoner héél drastisch...

2. Koksijde belast geen arbeid, maar vermogen

In Koksijde betalen inwoners 0% aanvullende personenbelasting. Nul komma nul euro. Daar mogen we trots op zijn. In de plaats van de arbeid te belasten, gaan we vermogen belasten d.m.v. de onroerende voorheffing. En ja: meer dan de helft van onze inkomsten uit onroerende voorheffing komt dus van... tweedeverblijvers. Trouwens: vermogen belasten in de plaats van arbeid, da's de meest sociale manier, toch?

Reacties

Simon

Simon schreef 6 jaar geleden

Dat wist ik niet.

rudy noppe

rudy noppe schreef 6 jaar geleden

ja dat is zo de 2de verblijvers betalen ook mee

Benny Verstraeten

Benny Verstraeten schreef 6 jaar geleden

Feit is dat de gemeente niets doet voor zijn inwoners. Enkel het toerisme telt. Gevolg torenhoge schuld.......

Reageer