Pers

Hier een kleine greep uit de vele persberichten... Een soort "best of", zeg maar...

Fre in de pers...

Een bloemlezing!

 • Wekelijkse Markt ODK

  Het Laatste Nieuws.

  Wekelijkse Markt ODK

 • "Groot was de verbazing..." :-)

  Blijkbaar schrokken de inwoners van 8670 zich een hoedje toen ze dit in de bus kregen :-)

  "Groot was de verba…

 • Femme Fatale

  Femme Fatale

 • Wekelijkse markt ODK

  Het Nieuwsblad.

  Wekelijkse markt ODK

 • Marktverhuis Koksijde

  Marktverhuis Koksij…

 • Marktverhuis Oostduinkerke

  Marktverhuis Oostdu…

 • Femme Fatale

  Femme Fatale

 • Marktverhuis Koksijde

  Marktverhuis Koksij…

 • Marktverhuis Koksijde

  Marktverhuis Koksij…

 • Terrassen

  Terrassen

 • Terrassenreglement

  Terrassenreglement

 • Huldiging.

  Huldiging.

 • Marktverhuis Koksijde

  Marktverhuis Koksij…

 • Marktverhuis Koksijde

  Marktverhuis Koksij…

 • Tij-Dingen

  Tij-Dingen

 • Dag van de Lokale Economie II

  Dag van de Lokale E…

 • Dag van de Lokale Economie IV

  Dag van de Lokale E…

 • Dag van de Lokale Economie IV

  Dag van de Lokale E…

 • Eerste Zeelaanmarkt

  Eerste Zeelaanmarkt

 • Handelaarsbond Sint-Idesbald

  Handelaarsbond Sint…

 • Dag van de Lokale Economie III

  Dag van de Lokale E…

 • VTM-dag

  VTM-dag

 • Dag van de Lokale Economie IV

  Dag van de Lokale E…

 • Uitreiking Baaldje-Award

  Uitreiking Baaldje-…

 • Inhuldiging nieuwe straat

  Inhuldiging nieuwe …

 • Huldiging Elise Crombez

  Huldiging Elise Cro…

 • Dag van de Lokale Economie I

  Dag van de Lokale E…

 • Toelichting nieuwe huisstijl

  Toelichting nieuwe …

 • Voorstelling nieuwe huisstijl

  Voorstelling nieuwe…

HET WEKELIJKS NIEUWS - EDITIE 9 OKTOBER 2010 - AUTEUR: WIM DE  MEYER.

 

Koksijdse schepen en uitgever Frédéric Devos wil meer leven aan de Westkust, maar…

“Ik, ooit burgemeester ? Neen, dank je wel !!”

KOKSIJDE - Aan de ene kantoormuur hangt een grote zwartwit-foto van Sterchele met fuchsia schoentjes, op de andere muur een school grijze vissen met op kop één fuchsia visje. “Be different” luidt telkens het bijschrift. Precies wat Frédéric Devos wíl zijn. Iemand die het verschil maakt aan de Westkust. Als politicus, uitgever, reclamemaker of eventmaker.

Geen inwoner van Groot-Koksijde die Frédéric Devos niet kent. Creatieve duizendpoot en schepen in Koksijde. De man achter het blad Westkust Magazine, het reclamebureau Westkust Media en tal van grote events zoals de Westkust Awards en straks Chic, de eerste Nacht van de Westkust. “De gevolgen lees je af net onder mijn ogen. Ik slaap te weinig. Het geheim zit hem in het vroeg opstaan. Weinigen kunnen dat, maar ik kan niet anders.”

Hoe hou je dit tempo vol?

Devos : Politiek, reclames bedenken, schrijven…het is een hobby. Vroeger ging ik ‘werken’ in Hotel Apostroff, toen begon in bijberoep met Westkust Magazine, maar ik volgde al snel mijn hart. Nu kom ik elke dag mijn bureau binnen, post direct nieuws op mijn blog… ik noem het ‘fulltime spelen’. Er zit weinig sleur in alles wat ik doe.

Waarom begon je in 2003 met een commercieel informatieblad over en voor de Westkust?

Devos : Ik schreef gewoon zeer graag. Het begon met verslagjes over de gemeenteraad van Koksijde in de Zeewacht. Iets later won ik een kortverhalenwedstrijd en dat gaf me het vertrouwen dat ik iets kon met mijn pen. Zuiver commercieel gezien was er aan de Westkust geen blad met een hoge oplage én een stevige redactie. Dus hoopte ik met mijn magazine onze Westkust naar een hoger niveau te tillen.

Zitten we dan in een ‘achtergestelde’ regio?

Devos :(aarzelend) Mmm,…. Er gaat gewoon teveel aandacht naar de Oostkust en Oostende. Onze regio moet meer voor vol worden aanzien. En daarvoor nam ik graag het grootste risico uit mijn leven. Het geld dat ik bijeen had gespaard door mijn functie als ondervoorzitter van het VVV (toeristische dienst, nvdr), heb ik in het eerste nummer van het blad geïnvesteerd. Het was een jaar van slapeloze nachten en maandelijkse bezoeken aan mijn boekhouder. Fenomenaal angstig was ik. Maar kijk, zeven jaar later is het een veelgelezen blad in de regio, voor velen hun favoriete wc-lectuur. Een compliment, hoor! Op ‘het gemak’ maak je tijd voor iets wat je graag leest.

Intussen sierden ook Hanne Troonbeeckx en topmodel Elise Crombez jullie cover!

Devos : En daar hecht ik veel belang aan. Dat komt door de vele contacten met o.a de hoofdredacteur van P-magazine, een oud-Koksijdenaar. Voor hun badpakkenspecial heb ik hen zelf enkele locaties aan de Westkust aangeraden. Zo regelde ik de fotoshoot van Ann van Elsen met onze Oostduinkerkse paardenvissers.

Twee jaar geleden trok je de Noord-Franse markt op met het zusterblad “Voisins”. Met welke bedoeling?

Devos : Dat was een sprong in het duister. Maar daar zit véél geld en dat publiek wil ik naar de Westkust lokken. Zij vinden de Belgische markt gewoon super voor alles wat met wonen te maken heeft. Ze komen hier graag, omdat we van ons woord zijn, omdat we kwaliteit in service leveren en -niet onbelangrijk- winkelen in België “ça fait chique!”

Zegt de uitgever die zo ook zijn rol als schepen van lokale economie ondersteunt!

Devos : (lacht) Eigenlijk wel ja! Dat ruikt naar belangenvermenging? Klanten/adverteerders zijn potentiële kiezers en andersom! Devos : Adverteerder of niet, ik doe mijn best voor iedereen. Mensen zeggen : “Politici zijn corrupt, hebben een lange arm.” Maar draai het eens om . Ik krijg wel vaker vragen die niet 100% correct zijn. “Hij zal dat wel regelen”. Ik ben daarin heel direct. Als ik kan helpen en het dient het algemeen nut, dan met de volle 100%. Maar als het niet gaat, dan gaat het niet. Punt uit!

Maar schrijven over beslissingen die je mee hebt ondersteund als schepen, is ook niet evident?

Devos : Dat is niet makkelijk als het om ingrijpende dingen gaat. De verplaatsing van de markt, de ’beruchte’ slagboom in Oostduinkerke …. Net daarom heb ik veel oor voor woord en wederwoord. Niemand kan mij verwijten dat ik politiek gekleurd schrijf. In de partij word ik wel eens aangesproken, omdat ik zogezegd teveel de kant van de burger kies.

Kan jij dan als schepen wel voldoende je ding doen? “Politiek in Koksijde, da’s de wet van burgemeester Vanden Bussche!”, wordt wel eens gezegd.

Devos : Politiek in Koksijde, dat IS Vanden Bussche! Marc is de kapitein die knopen doorhakt. Soms met de botte bijl, dat moet vaak ook. Je kan niet luisteren naar 26.000 meningen. Maar ik moet zeggen, we hebben nog nooit moeten stemmen in het schepencollege! Als er een twistpunt is, wordt het een week uitgesteld. Dan bespreken we dat bij gelegenheid tussen pot en pint. Da’s het cement van het college. Zo zijn er geen vetes, wat in het verleden wel eens anders was. Marc neemt zijn verantwoordelijkheid, geeft zijn jonge schepenen vertrouwen en zet ons ook uit de wind.

Zoals bij jouw beslissing om de wekelijkse marktdag in de Zeelaan te houden?

Devos : Maar er is geen alternatief! Akkoord, er moesten een paar hoekjes worden afgerond - een textielkraam stond voor een kledingzaak en het kippenkraam kreeg een andere locatie- maar zeg nu zelf...op een doordeweekse dag passeren misschien 15 mensen per uur langs de etalages in de Zeelaan, op een marktdag zullen dat er 115 zijn! Da’s dan enkel positief voor de omzet van de lokale handelaars.

Maar zij zien wel hoe goed Nieuwpoort het intussen doet!

Devos : Het is al lang dat Koksijde pluimen verliest. De Zeelaan moet worden aangepakt, nog in deze legislatuur. Ofwel door een opsmukoperatie ofwel vernieuwen we helemaal, want nu is het niet goed! We zaten 6 jaar geblokkeerd door leegstand, aanslepende projecten, gerechtelijke conflicten, … maar tegen 2012 komen er zeker 10 nieuwe handelszaken bij en zitten er geen rotte tanden meer in het gebit. We hebben sterke troeven : veel parking dichtbij én de evenementenput voor het gemeentehuis, een enorme trekpleister.

Tegen 2012 dus, net op tijd voor het WK cyclocross én de verkiezingen . Mooi meegenomen?

Devos : Ach, mijn campagne begon met mijn verkiezing. Ik wil zes jaar werken voor de mensen. En Koksijde komt terug! Straks met het WK veldrijden, een topevent voor supporters, maar ook voor jonge gezinnen. Het kost misschien veel geld, maar we voelen dat de sponsoring enorm loopt, zodat we misschien zullen over hebben. Dat moeten we dan herinvesteren in kwaliteit voor de bezoekers.

Zit voor mij de toekomstige burgemeester van Koksijde?

Devos : Ik hoor niets anders! Mensen plagen me daar zelfs mee, maar…Neen, dat is niet mijn doel. De rol van burgemeester is zo allesomvattend, dat ik erin zou verzuipen. Ik denk gewoon dat ik die functie niet aan kan!

Tenzij de kiezer het zo beslist?

Devos : Dan zien we wel. Het is niet mijn ambitie! Ik wilde Westkust gewoon meer doen leven.

Vandaar jouw rol als event-organisator van Miss Westkust, Westkust Awards, enz…?

Devos : De Awards leggen het accent op de ambassadeurs van onze gemeente. Zo is Chef Stéphane Buyens van restaurant The Fox onze persoonlijkheid van het jaar geworden. En we ontdekken jong talent zoals rapper Nside of fotograaf Beauduin. De andere evenementen moeten leven in de brouwerij brengen, want voor dertigers en veertigers is hier veel te weinig te beleven. We zoeken naar events waarover wordt gesproken.

Zoals straks ‘Chic, de eerste nacht van de Westkust’ in de kapel van Ster der Zee?

Devos : Ja, met top- DJ’s aan het altaar! Een enorm feest op deze unieke locatie. In de kapel waar Soeur Sourire als monitrice tijdens een vakantiekamp haar latere vriendin heeft leren kennen. Het moet een beetje worden zoals de Knokse Nacht van Exclusief. Bescheidener, maar toch iets met champagne, glamour en …..

En Hanne Troonbeeckx, Elise Crombez, Ann Van Elsen?

Devos : Met mooi volk, in elk geval.

(Wim de Meyer)